neděle, února 18, 2007

Výlet na Čertovu zeď

Dnes ráno bylo nádherné počasí a skvělá viditelnost, proto jsem se rozhodl udělat pár fotek z přírodní památky, která se nachází nedaleko mého bydliště - z Čertovy zdi. Nachází se zhruba 5 kilometrů severozápadním směrem od Českého Dubu, na rozhraní obcí Kotel a Smržov. Přesnější poloha je zde.
Podle pověsti se vsadil sedlák z nedalekého Zábrdí s čertem o svoji duši, že během noci postaví zeď od Ještědu až po Bezděz. Když už bylo téměř jisté, že sedlák prohraje a čert svoji robotu dokoná, hodinu před kuropěním zakokrhal kohout. A po poraženém pekelníkovi zde zůstala právě Čertova zeď.
Realita je však trochu jiná. Během třetihor nastalo mohutné zemětřesení, které vytvořilo puklinu mezi Ještědem a Bezdězem a tato puklina se vyplnila žhavou čedičovou lávou, která po ztuhnutí vytvořila podobu hradby. V minulosti však byla podstatně větší. Bohužel na konci 19. století se část této památky použila jako materiál na vznikající silnici. Až od roku 1964 je Čertova zeď chráněný přírodní výtvor.
Po vytěženém čediči zde zůstaly příkopy, na jejichž svislých stěnách se nacházejí pískovce. Největší masiv na vrcholu kopce se jmenuje "Čertův stolec", o 350m směrem na jih leží na čedičové žíle balvan "Čertova hlava" a ještě kousek níže z kopce se nachází "Čertova brána".
Čertova zeď rozhodně stojí za návštěvu, je snadno dostupná i pro malé děti.